Levél Erdélyből

Szerző: | 2012.11.21. (szerda) - 09:05

Az erdélyi rovásélet meghatározó szereplőjétől, Zomoráné Cseh Mártától 2012. november 6-án érkezett levele a szabványosító szervezetnek.

levél erdéLből

Magyar Szabványügyi Testület
MSZT/MB 819-es bizottságának

Tisztelt Informatikai Munkacsoport!

Évtizedek óta kutatom a rovásírást, és legkevesebb 16 éve oktatom. Országos rovásversenyeket rendezünk meg a Romániai Magyar Cserkészszövetség egyik legfontosabb tevékenységeként, Szamosújváron az 51. Czetz János cserkészcsapat szervezésében. Az országos verseny díjazottjai évente vesznek részt a budapesti döntőkön. Kiváló eredményeket értek el a Szakács Gáborék által szervezett Kárpát-medencei versenyeken, valamint az OMT Rovásírás Szakosztálya és a Magyar Cserkészszövetség 15. Bethlen Gábor cserkészcsapat szervezésében megrendezett Nemzeti Rovásversenyeken. A versenyek egykori díjazottjai már a további tevékenységek szervezői, oktatói, ugyanakkor elismert tagjai országos és nemzeti szinten az elbíráló bizottságnak.

Tankönyveket, feladatgyűjteményeket adtunk ki, amelyek elértek határokon innen és túl, a Kárpát-hazában és külföldön, több szervezethez, egyénekhez, amelyekből mások is taníthatják ősi írásunkat. A versenyeink, tankönyveink, rovástáboraink, ismeretterjesztő konferenciáink, oktatóképzéseink által kialakítottuk az erdélyi rovásoktatás rendszerét, amit tovább kívánunk fejleszteni. Ezt a rendszert képviseltük nemzeti szinten az idén 2012 Szelek hava/április 21-22. Solton, valamint 2012 Újkenyér hava/augusztus 18-án az Élő Rovás kerekasztal megbeszélésen a Magyarok Világszövetségének VIII. Kongresszusán Budapesten. Tevékenységeinket és határozott álláspontunkat ősi írásunk érdekében, bővebben megismerhetik a solti konferencia Az Egységes Rovás című könyvéből (Szondi Miklós, Solt 2012.) az 58, 166 és 172. oldalán. Sok évi munkánk vívmányaként fontosnak tartottuk mindkét eseményen részt venni, és egyesíteni törekvéseinket mindazokkal, akik hasonlóképpen küszködnek ősi írásunk fennmaradásáért és a köztudatban való hiteles elterjedéséért.

E két fórum egységes döntésére bíztuk a rovásírásunk szabványosításának további folyamatát. Legyenek erre tekintettel, mert a családjaink fenntartásáért és a nemzetünk fennmaradásáért vívott küszködésünk közepette nem vehetünk részt a Szabványügyi Testület ülésein. Ezért bíztuk álláspontunkat a solti konferencián és a Magyarok Világszövetségének Kongresszusán közösen meghozott döntésünkre. Ott jelen voltak a Magyar Szabványügyi Testület részéről Pónyai, Krauth és Szabó urak is. Mi tiszteletben tartottuk a jelenlétüket és az intézményt, akit képviseltek. Figyelmesen meghallgattuk az állásfoglalásukat. Azért mentünk, hogy egyeztessük a rovásírásban és a szabványosításban oly régóta felgyülemlett kérdéseket és egy hiteles rendszert szavazzunk meg a szabványosításra, ami a nemzetünk és a világ előtt is megállja a helyét. Ez meg is történt a legmegfelelőbb idő alatt, mert szót tudtunk érteni egymás véleményét tiszteletben tartva. Ha ott maradtak volna a Magyar Szabványügyi Testület képviselői, megismerhették volna a mi álláspontunkat is a bizonyos kérdésekben és a közösen meghozott döntéseket, amit aztán továbbvigyenek nemzetközi szinten is. A műszaki emberek fölényével, annyira nem érdekelte az urakat az ősi írásunk, hogy Krauth úr elaludt Sípos beszéde alatt. Mi utaztunk, egy éjjel és egy nap álmatlanságával érkeztünk meg, és valamennyien, akik ott jelen voltunk forgalmas tevékenységek, rendezvények fáradságával, mindenki kellő méltósággal és komolysággal vett részt a találkozón. Mert közös célunk, az ősi írásunk érdekében gyűltünk össze. A számítógépes szakemberek is kellő méltósággal és tisztelettel kell viszonyuljanak az ősi írásunkhoz, mert hihetetlenül fejlett rendszeréből rengeteget tanulhatnak, ami előreviszi a számítógéprendszer fejlődését.

Elutasítunk minden olyan törekvést, mely ősi írásunk meghamisítására és öncélú felhasználására irányul!

Tisztelt Informatikai Munkacsoport! Vegyék már figyelembe a hozzánk hasonló szervezetek közös döntését, a Magyarok Világszövetségének kongresszusi határozatát a rovásírásunk szabványosítása ügyében, hisz e határozat által azokkal a szervezetekkel együtt akik ez alkalommal jelen voltunk, a magyar rovásíró társadalom hatalmas részét képviseljük. Inkább mint azok, akik önmagukat képviselve bizonyos kft-k neve alatt megjelennek a testületi üléseken és azt sem tudják, mi fán terem a rovásírás. Az Informatikai Munkacsoport tegye a dolgát és képviselje a nemzetközi testület előtt közös döntésünket (Everson–Szelp-féle ISO/IEC JTC1/SC2/WG2, N4268R, L2/12-168R, 2012-10-02), mert ez a szerzőpáros megtette azokat a változtatásokat, amiket a rovó társadalom kért. Induljon már meg a szabványosítási folyamat a maga természetes medrében, ugyanakkor mi is mindannyian folytathassuk munkánkat az egységes rovásoktatás ügyében, ne mind a szabványosítással kelljen vívódnunk már 2008 óta, azért mert bizonyos érdekek késleltetni, meghamisítani szándékoznak e folyamatot!

Maradok tisztelettel

 

Zomoráné Cseh Márta
rováskutató, oktató és terjesztő
Dés, 2012. november/enyészet hava 6.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest