MVSZ rovás-értekezlete

Szerző: | 2012.11.21. (szerda) - 08:45

A Magyarok VIII. Világkongresszusa keretében 2012. augusztus 18-án megrendezett „Élő rovásírás” értekezlet határozatai és a szabványügyi testület igazgatójának, Pónyai Györgynek a levele.

mvS rovás-értekezlete

Tárgy: M.VIII.Vk. – Határozatok a székely–magyar rovásírás számítógépes szabványosításáról
Dátum: 2012. szeptember 6., csütörtök 14:51
Feladó: MVSZ Sajtószolgálat <sajtoszolgalat@mvsz.hu>
Címzett: ‘MVSZ Sajtószolgálat’ <sajtoszolgalat@mvsz.hu>

Valamennyi számottevő rovásírás-irányzat és iskola képviseltette magát a Magyarok VIII. Világkongresszusa keretében megszervezett Élő rovásírás című kerekasztalon, amelyet Dr. Mandics György matematikus, művelődéstörténész és Gyetvay György Gergely történész, a Magyarok Világszövetségének a székely–magyar rovásírás szabványosításával megbízott testületének vezetője moderáltak. A kerekasztalon részt vett a Magyar Szabványügyi Testület 3 tagú küldöttsége is, Pónyai György ügyvezető igazgató vezetésével.

A nyolcórás vita során kultúrpolitikai súlyú kérdésektől a rovásírás számítógépes szabványosításának technikai részleteiig elmenően születtek közösségi határozatok, illetve ajánlások a Magyarok VIII. Világkongresszusa döntéshozó testülete számára.
A három legjelentősebb ajánlás, amelyekről ezt követően a világkongresszus Záró-konferenciája határozott, kimondja:

  1. Az Élő rovásírás című szakmai kerekasztal egyhangú ajánlása alapján a Magyarok VIII. Világkongresszusa a Forrai Sándor nevével fémjelzett rovás-jelkészlet számítógépes szabványosítását javasolja és kéri.
  2. A Magyarok VIII. Világkongresszusa az Élő rovásírás című kerekasztal egyhangú ajánlása alapján támogatja a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO – International Organization for Standardization) elé már 2008-ban beterjesztett, Michael Everson és Szelp Szabolcs által jegyzett szabványtervezetet, amelynek száma N3483, és a világhálón olvasható.
  3. A Magyarok VIII. Világkongresszusa felkéri és meghatalmazza a Magyarok Világszövetségét, hogy a székely–magyar rovásírás számítógépes szabványosítása ügyében a fentiek szerint járjon el a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) és anemzetközi szabványügyi szervezet felé.

A fenti világkongresszusi határozatok ügyében eljárva a Magyar Szabványügyi Testület illetékes szakbizottságának soron következő ülésén a Magyarok Világszövetsége hivatalosan kérni fogja, hogy az MSZT vonja vissza az ISO-hoz N4007, N4144, N4145, N4183 szám alatt, a Magyar Szabványügyi Testület nevében Dr. Hosszú Gábor által beterjesztett javaslatokat, amelyekkel önkényesen fölülbírálta a Magyarok Világkongresszusa négy évvel korábbi állásfoglalását. Továbbmenőleg, a Magyarok Világszövetsége kérni fogja, hogy az MSZT hivatalosan is vállalja fel az ISO felé az oda már 2008-ban benyújtott, többször módosított és jelenleg N4268 számú előterjesztés alatt olvasható tervezetet, amelynek történelmi bevezetését az Élő rovásírás kerekasztal pontosítandónak tartja.

Az Élő rovásírás című konferenciának a Magyarok VIII. Világkongresszusa keretében történő megszervezésére a Magyarok Világszövetsége tett javaslatot, amit a Magyar Szabványügyi Testület elfogadott, és támogatólag ajánlott. Az MSZT ügyvezető igazgatója az MVSZ javaslatára 2012. július 20-án kelt reagáló levele így fogalmaz:
„Köszönettel és örömmel vettem levelét, amelyben tájékoztat arról, hogy a Magyarok Világszövetsége kezdeményezi – a Magyarok Világkongresszusa keretében – rovásírás kerekasztal életre hívását. Messzemenően egyetértek ugyanis azzal, hogy semmilyen szabványosítási intézmény vagy szervezet nem alkalmas fórum a „rovás-világot” foglalkoztató kultúrpolitikai, nyelvészeti, történelmi és tudományos véleménykülönbségek összevetésére, egyeztetésére, megegyezés létrehozására, illetve az ezekben a kérdésekben hozott döntések elfogadtatására.
Az előzőek szellemében a Magyar Szabványügyi Testület eláll a mellékelt, ez év július 4-én kelt javaslatától, mely szerint szándékunkban állt a szabványosításról, lehetőségeiről és korlátairól egy fórum keretében tájékoztatni a rovásírás tárgykörben a bennünket megkeresőket.”

Miután az Élő rovásírás kerekasztalon Pónyai György ügyvezető igazgatón kívül az MSZT képviseletében jelen volt Krauth Péter bizottsági elnök és Szabó József főosztályvezető, a Magyarok Világszövetsége bízik abban, hogy ezennel elhárult minden akadály a már 4 évvel ezelőtt elért konszenzus érvényesítése útjából, és lesz alkalom arra, hogy a négyéves helyben járás szomorú következményeiből mindenki – akit illet – okuljon.

A székely–magyar rovásírásnak a halott kazár rovásírással való összemosására tett, de immár elvetélt kísérlet szakmailag téves, politikailag megengedhetetlen, és sérti a magyar nemzet érdekeit – nyilatkozta sajtószolgálatunknak Gyetvay György Gergely, a Magyarok Világszövetségének meghatalmazottja, Pónyai György fent idézett levelének címzettje.

MVSZ Sajtószolgálat
7599/120906

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest