Nemzetközi siker a szabványosításban

Szerző: | 2014.01.27. (hétfő) - 07:30

Ősi írásunk január 14-e óta az Unicode szabvány-tervezetben

nemzetközi siker a SabváNosításban

Mi, rovók a Magyar Kultúra Napjához az idén már végre, azzal tudtunk hozzájárulni, hogy bejelenthettük: ősi írásunknak, a magyar rovásnak a jelkészlete január 14-e óta nemzetközi szabványtervezet lett.

Erre az örömteli hírre bizony 2008 óta vártunk. Időközben be kellett látnunk, hogy azok, akik a fölhatalmazásunkat kérték akkor, ott Gödöllőn (és meg is kapták), nem a megállapodásunk szerint jártak el. Ezért aztán 2012 tavaszától a saját kezünkbe vettük ősi írásunk szabványosításának sorsát, s így sikerült elérnünk, hogy az a jelkészlet lett most nemzetközi szabványtervezetté, ami Magyar Adorján, Fischer Károly Antal, Szentkatolnai Bálint Gábor és Forrai Sándor munkásságának köszönhetően hagyományozódott ránk. Ezt, a Michael Everson-féle beadvány támogatásával érhettük el, amiben Old Hungarian, azaz „régi magyar” néven szerepelnek a rovásjeleink.

Most már csak az van hátra, hogy egy véglegesítő szavazással zárjuk le az ügyet, s attól válik majd szabvánnyá, az Unicode részeként. A megszülető nemzetközi szabvány teszi majd lehetővé, hogy a földkerekség minden számítógépén lehessen majd azt a módot is választani, hogy az ősi magyar írásjeleinkkel írhasson/róhasson bárki.

További részleteket tudhat meg a Magyarok Világszövetsége által január 22-re összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón elhangzottakból, ami megtekinthető a Magyarok Világszövetsége honlapján.

Rovói üdvözlettel,
Szondi Miklós

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest