Tabló rovással

Szerző: | 2014.04.28. (hétfő) - 19:00

Különleges alkalmat teremtettek ezek a fiatalok. Elhatározásuknak köszönhetően együtt ünnepelhetünk velük, hiszen ez a végzős osztály úgy döntött, hogy a tablójuk szövegét teljes egészében őseink betűivel róják meg. Köszönjük!

tabló rovással

A Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium az idén már harmadik alkalommal hirdette meg a „Szépírás a kézírás” versenyt. A mai elgépiesedett világban a kézírás szépségére ösztönözni, ez már önmagában figyelemreméltó törekvés. A sikeres fogadtatás visszaigazolta, hogy jól döntött az iskola vezetése.

Úgy tűnik, hogy talán azzal is hagyományt teremtenek, hogy az idén már az „Ékes rovás” versenyt is meghirdették, szintén nagy sikerrel.

Az „Ékes rovás” verseny első helyezettje az iskola 12.D osztályából került ki, abból az osztályból, ahol az őseink írásának használata közismert Várkonyi Csaba tanár úr jóvoltából. Olyannyira közkedvelt ez a körükben, hogy elhatározták, a végzős csoportképük szövegét teljes egészében rovással írják meg. Kollár Péter összeállította azt – Bedőcs Zsolt rajzának felhasználásával –, ami alapján elkészült ez az egyedi alkotás. Nincs tudomásunk arról, hogy ezideig született volna olyan tabló, ami teljes egészében rovásbetűkkel készült volna (mindössze az olvasást segítő ábécé betűi szerepelnek rajta latin betűkkel). Ha létezik más ilyen, annak is örömmel adunk helyet ezen a honlapon, hiszen nem az elsőség a fontos, hanem az, hogy vannak már közösségek, akik szívesen használják őseink írását életük jeles alkalmainak megörökítésében.

A tabló készítői a Weiss név lerovásában helyesen jártak el, mert a hiteles rovásemlékek betűi között nincs Q, X, Y, W, DZ, DZS (azok a későbbi latin jelkészlet velejárói).

Fogadják köszönetünket mindazok, akik elhatározták ezt a nagyszerű cselekedetet, s akik megvalósították azt, s külön köszönjük az iskola vezetésének, hogy arra ösztönzik a tanulóikat, hogy minél sokrétűbben elevenítsék meg a hagyományainkat, mert tudják: „Ha nincsen gyökér, nincsen fa”.

Weiss Manfréd Szakközépiskola 12.D osztálya – 2014

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest