MAGYAR ROVÁS

maGar rovás

Ha nincsen gyökér, nincsen fa

ha ninCen Gökér, ninCen fa

Természetesen Egyesület

terméSetesen

A világ elég nagy ahhoz, hogy kielégíthesse minden ember igényét, de ahhoz túl kicsi, hogy kielégítse az egyén kapzsiságát. – Mahátma Gandhi

Ha valaki nem tekinti tulajdonának a természetet, hanem érzi, hogy annak csupán értelmes része, könnyen el tudja dönteni, hogy mit szabad és mit nem – Csányi Vilmos

Egyesületünk adatai:

Adószám: 19551827-1-03
Alakulás ideje: 2008. október 3.
Egyesület székhelye: 6320 Solt, Gyöngyvirág u. 18.
Bírósági nyilvántartás: Kecskeméti Törvényszék Pk.60.130/2008.

 

„Az ember eddig a természettel küzdött, most a saját természetével kell megküzdenie” – állapította meg 1963-ban Gábor Dénes fizikus a mai kor emberének, a természethez való viszonyának problémáját. A környezettudatos szemléletváltás szükségessége elodázhatatlan. Ennek jegyében szeretnénk arra rádöbbenteni embertársainkat, hogy ők maguk is a természet része, s ha abban valamit elrontunk, azt magunkon rontjuk el.

1854-ben egy Sattle-i indián nagyfőnök ezt így fogalmazta meg: „A Föld sorsa az ember sorsa is. Nem az ember szőtte az élet hálóját, ő csupán egy szála annak. Bármit cselekszik a hálóval, saját magával cselekszi azt.” Azt a szemléletet kívánjuk a közgondolkodásba átvinni, ami úgy hangzik, hogy a Földet az unokáinktól kaptuk kölcsönbe(!). Az ebből származó egyéni felelősségre is rá kell mutatnunk.

Minél több emberben igyekszünk tudatosítani a környezetterhelésben játszott saját szerepét, s rámutatni annak csökkentésében való lehetőségeire. Ebben a hagyományaink minél kiterjedtebb ismerete és annak ápolás is nagy segítséget jelenthet. Egyesületünkkel szervezeti keretet biztosítunk azoknak, akik ismeretterjesztéssel, figyelemfelkeltéssel, tájékoztatással és példamutatással tenni akarnak azért, hogy minél több ember összhangban éljen a természettel.

Pin It on Pinterest