Belépés ide – s tovább…

Szerző: | 2013.02.25. (hétfő) - 07:00

… a IX–X. századi történelmünkbe

belépés ide – s tovább…

… a IX–X. századi történelmünkbe

A Magyar Nemzeti Múzeum 1996-os, 1 100 éves „honfoglalásról” megemlékező kiállításáról egyre kevesebben tudnak és még kevesebben emlékeznek rá. Ez ugyanis csak egy rövid, időszaki kiállítás volt. Ennek ellenére a kiállítási katalógus a régészeti, földből előkerült emlékeinket 478 oldalon keresztül sorolja, fényképpel, rövid leírással, mikor, hol találták, mi az eredeti anyaga, mérete.

Gyönyörűséges tárgyi emlékeink folyamatos bemutatását igen fontosnak tartva gyűjteni kezdtem azon másolatokat, melyek a katalógusban szerepelnek és ezen történelmi korszakunkra jellemzőek. Ezt tárlókba téve kezdtem – most már több mint öt éve –, iskoláról iskolára járva előadásokat, órákat tartani eleink életmódjáról.

A tárgyak sokasodtak tárlókon kívül is, úgymint fokos; energiatárolós vagy visszahajló íj; tárlóban levő süvegcsúcs alá illő és hordva viselt süveg; íjtegez; készenléti íjtegez; nyílvesszők; stb. Tovább lépve a viseletkutatás területén lábbeli; mente; veretes öv; övön tarsoly; és a fent már említett süveg, melyeket mind viselve tartom előadásaimat, óráimat. Az életmód bemutatásához hiányát éreztem még valaminek. Ezért elkészült először egy jurta-modell, majd felszerszámozás után egy igazi jurta is, amely 5 méter átmérőjű.

Iskoláknak, helyszíneknek most már – majdnem mondhatom – se szeri, se száma: 35 iskolában és további 12 rendezvényen (több helyen, több éven keresztül visszatérően) voltam a kiállításommal. Egy-egy iskolában két hétig van a kiállítás. Ez idő alatt végig tudom tanítani az összes osztályt, igazodva az esetleges A/B heti órarendhez (iskolák számára az órákat ingyen tartom).

2013. Jégbontó hava

Czippán István
cziistvan@freemail.hu
(+36 30) 960–0566

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest