Rovásoktatás lehetősége iskoláinkban

Szerző: | 2013.05.03. (péntek) - 22:45

Azoknak ajánljuk figyelmébe az oktatásért felelős minisztérium – itt is közölt – válaszlevelét, akik iskolai keretek között szeretnék tanítani ősi írásunkat.

rovásoktatás lehetősége iskoláinkban

A solti szakmai értekezletünkön megfogalmazott állásfoglalásunkra adott válaszból kiderül: biztosíték van arra, hogy a kerettantervekben a rovásírás nevesítve megjelenjen, a tankönyvekben és a tanórákon a súlyának megfelelően kapjon szerepet régi magyar írásunk.


ÁLLÁSFOGLALÁS

Magyarország Kormányának

Ősi írásunk, a magyar rovás az elmúlt években végre közelébe került annak, hogy intézményesen is taníthassuk a jövő nemzedékének. Ezt az igyekezetet azonban eddig nehezítették a szakmán belüli nézeteltérések.

Ennek kiküszöbölése érdekében széles körben meghirdettük az „Egységes rovás” értekezletünket Soltra, 2012. április 21–22-re. A nyilvános meghirdetésre hetvenen jelentkeztek, az anyaországon kívül jöttek Erdélyből, Felvidékről, Muraközből és még Németországból, Ausztriából és Törökországból is. A két napon 23 előadás hangzott el, utána lehetőség volt a hozzászólásokra és a közmegegyezésre.

A közmegegyezés azon a szakmai alapon nyugszik, amit Forrai Sándor foglalt össze legteljesebben, az évezredes hagyományra építve. Ezt alapul véve fogalmazott meg az értekezlet ajánlásokat a rovásjelkészletünk használatára.

Kérjük Magyarország Kormányát, hogy a Nemzeti Alaptanterv Hon- és népismeret fejezetének 2.3. „A hétköznapok rendje (táplálkozás, ruházat, életvitel)” pontjában a zárójelben lévő felsorolásokat szíveskedjen kiegészíteni a „rovás” szóval, ugyanis őseink hétköznapjaihoz tartozott ez a tudás. Ez a következő kifejezésekben is megőrződött: számadó és számvevő juhászok, megrovásban részesül valaki, rovatot ír vagy éppen kiróják az adót, mi meg lerójuk azt – és még számtalan formában maradt fenn. Még ma is általánosan használjuk a „valakinek sok van a rovásán” mondást.

Kérjük továbbá, hogy a 3.1. „Az ősi kultúra hagyatéka” pontban mindenkor beleértessék rovásunk jelkészletének ismertetése, rovásemlékeinkkel egyetemben.

Bízunk benne, hogy ennek szellemében készíti majd el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága a kerettantervet, amibe már részletesen bekerülhetnek népünk írástudásának elemei, hogy azok így is elérhetővé váljanak az érdeklődő ifjúság számára.

Solt, 2012. április 22.

Válasz az állásfoglalásra

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest