Rovás a színpadon…

Szerző: | 2014.01.07. (kedd) - 18:00

… az Országjáró Mátyás Király színműben

rovás a Sínpadon…

Nagyszerű színházi élményben volt részünk az Újszínházban, mikor megnéztük a kiváló rímfaragó és termékeny költőnek, Szőke István Atillának az első színpadi darabját, az Országjáró Mátyás királyt.

A magyar nyelv gazdagságában „fürödhettünk” mindvégig, amikor a színpadról a mondanivalót egymásra rímelve hallhattuk, s mindezt még időnként megzenésítve is. Hát, nem csak a gyermekek érezték jól magukat, nekünk felnőtteknek is jutott bőven!

Fotó: Orosz Péter, veol.hu

Végre találkozhattunk már a színpadon is ősi írásunkkal, a rovással. A szerzőnek még arra is volt figyelme, hogy taníttassa a közönséget az egyszerű rovásbetűkre, s aztán a darabban több helyen használták is azokat. (Orosz Péter felvétele Nagyvázsonyban a nyári, szabadtéri bemutatón készült.)

A nagyszerű színészteljesítményeken túl külön erénye a szereposztásnak, hogy a gyermekkorunk rajzfilmjeiből ismert Mátyás király „hangjával” találkozhattunk, hiszen azt a színpadon Helyey László alakítja. *

Minden tanító és tanár a legjobbat teszi tanítványaival, ha elviszi őket erre az előadásra, hiszen olyan élményt élhetnek át együtt, ami a közösségi létük erősödését jelentheti – és nem mellékesen, mindezt magyarul.

Szondi Miklós

* Mély fájdalommal értesültünk arról, hogy Helyey László 2014. január 3-án – hosszú betegség után – elhunyt. A színdarabot a színház továbbra is műsorán tartja.

Fotó: ujszinhaz.hu

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest